Oświadczenie przewodniczącego PE Davida Sassoli po uwolnieniu Olega Sentsova, laureata nagrody im. Sacharowa

Echa Spoleczne - Sentzov wolny
Fot. Serhii Sternenko/ Facebook

Po uwolnieniu laureata Nagrody im. Sacharowa za rok 2018, Olega Sentsova, przewodniczący Parlamentu Europejskiego David Sassoli powiedział:

Z satysfakcją i głęboką radością przyjąłem dzisiaj wiadomość o uwolnieniu ukraińskiego filmowca Olega Sentsova. W 2018 r. Sentsov otrzymał nagrodę im. Sacharowa, przyznawaną przez Parlament Europejski Za Wolność Myśli. Pozdrawiam go jako człowieka odważnego, który z determinacją  przeciwstawił się niesprawiedliwości oraz z godnością bronił demokracji, praworządności, i praw człowieka.

Sentsov został zwolniony w ramach wymiany więźniów między Rosją a Ukrainą. Z zadowoleniem przyjmujemy to wydarzenie  jako krok we właściwym kierunku i znak malejących napięć między oboma krajami.

Oleg Sentsov jest najbardziej znanym ukraińskim więźniem politycznym, który był przetrzymywany w Rosji. W 2018 r., przez 145 dni prowadził strajk głodowy, domagając się od Rosji uwolnienia wszystkich ukraińskich więźniów politycznych. W grudniu 2018 r. Parlament Europejski przyznał mu Nagrodę im. Sacharowa Za Wolność Myśli.  Są nią wyróżniane osoby i grupy osób, które poświęcają swoje życie w obronie praw człowieka. Kilkukrotnie Parlament Europejski podejmował rezolucje, w których domagał się natychmiastowego uwolnienia Olega Sentsova i 24 ukraińskich żołnierzy, nielegalnie zatrzymanych 25 listopada 2018 r. w Cieśninie Kerczeńskiej, a także wszystkich obywateli Ukrainy zatrzymanych przez Federację Rosyjską jako więźniowie politycznych.

Informacja prasowa Parlamentu Europejskiego/Redakcja