Oświadczenie Zarządu SWS w sprawie zatrzymania Frasyniuka

Stowarzyszenie Wolnego Słowa zawsze opowiadało się za zasadą, że wobec prawa nie ma równych i równiejszych. Zasługi dla odzyskania przez Polskę Niepodległości nie zwalniają nikogo od odpowiedzialności za nieprzestrzeganie prawa. Niemniej spektakularne zatrzymanie Władysława Frasyniuka, jednego z niekwestionowanych liderów zarówno pierwszej,  jak i podziemnej „Solidarności”, każe zadać pytanie – czy chodziło o egzekwowanie prawa, czy też o polityczne przedstawienie?

Można różnie oceniać zaangażowanie Władka Frasyniuka w bieżące spory publiczne. Odmowa stawienia się na przesłuchanie w prokuraturze, to jedna z takich sytuacji.

Jednak dla SWS, organizacji założonej przez działaczy opozycji antykomunistycznej, wyprowadzenie, Władysława Frasyniuka z domu o godz. 6.00 w kajdankach to nie tylko błąd, to działanie, które odpowiedzialnym za to chwały nie przynosi.

Zarząd Stowarzyszenia Wolnego Słowa

Fot. Wikipedia

One Thought to “Oświadczenie Zarządu SWS w sprawie zatrzymania Frasyniuka”

1. Barbara Cerazy